De juiste afstelling van uw fiets

De juiste framemaat alleen is niet voldoende voor een ideale en comfortabele zithouding. Ook de afstelling van zadel en stuur spelen hierbij een belangrijke rol.

Hoogte en helling van het zadel
Uw beenlengte bepaalt op welke hoogte uw zadel eigenlijk moet worden afgesteld. Deze is prima zelf te bepalen aan de hand van de volgende stappen:

  1. Ga op het zadel zitten
  2. Zet de hak van één van uw voeten op een pedaal
  3. Draai de crank zodat het pedaal met uw voet zich in de laagste positie bevindt
  4. Uw been moet nu vrijwel gestrekt zijn, met de crank-arm parallel aan de zitbuis Veel mensen geven de voorkeur aan een zadel dat horizontaal staat, maar u kunt het natuurlijk een beetje naar voren of achteren laten hellen.

Hoogte en stand van het stuur
Een goede afstelling van uw stuur bevordert het comfort tijdens het fietsen. Let bij het verstellen echter altijd op de volgende punten:

  1. De aanduidingen op de stuurpen voor de maximale hoogte mogen niet zichtbaar zijn
  2. Het stuur moet altijd vrij kunnen bewegen zonder dat rem- of versnellingskabels iets raken of kunnen blijven haken
  3. Let op: soms heeft het afstellen van het stuur invloed op de werking van de remmen! Doe daarom altijd een korte remcontrole voor u weer gaat fietsen.

Tip: doe aanpassingen met kleine stapjes en niet voor u aan een lange tocht begint!

Meer fietstips:

De juiste framemaat
Wist u dat u op eenvoudige wijze zelf de juiste framemaat in enkele eenvoudige stappen kunt uitrekenen? Lees verder...

De juiste afstelling van uw fiets
De juiste framemaat alleen is niet voldoende voor een ideale en comfortabele zithouding. Ook de afstelling van zadel en stuur spelen hierbij een belangrijke rol. Lees verder...

Wat betekenen toch die codes?
Bij fietsen kom je vaak codes tegen, zoals RN3 of TK3. Dit zijn afkortingen van uitvoeringen en daar zit natuurlijk een bepaalde logica achter. Lees hier wat deze codes betekenen en hoe ze worden samengesteld. Lees verder...

Anti-diefstal tips
Het is erg vervelend als uw fiets wordt gestolen. U kunt er echter zelf veel aan doen om ervoor te zorgen dat de dief uw fiets laat staan. Om diefstal van uw fiets zoveel mogelijk te voorkomen geeft Fietsenwijk.nl u een aantal preventieve tips. Lees verder...